Ankara'da Gezilecek Yerler: İlk Kez Gelenler İçin Rehber
Ankara'ya ilk kez gelenler için gezilecek yerler rehberi: Anıtkabir, Kale ve Hamamönü, Kızılay-Kavaklıdere hattı, yeşil alanlar ve günübirlik çıkışlar. İki günlük örnek rota ve ulaşım ipuçlarıyla.
Ankara'ya ilk kez gelenler çoğunlukla Anıtkabir'i görüp dönüyor. Yanlış değil ama eksik. Şehrin bence en iyi yanı, birbirinden çok farklı iki üç dünyayı bir günün içine sığdırabilmeniz: sabah Hitit dönemine ait bir müzede, öğleden sonra eski mahallede, akşam Kavaklıdere'de bir sahnede. Aşağıdaki liste bölge bölge ilerliyor, böylece bir günde aynı yönde kalıp yolda vakit kaybetmezsiniz.
Önce Anıtkabir
Ankara'nın en çok ziyaret edilen yeri ve giriş ücretsiz. Girişte güvenlik kontrolü yapılıyor, o yüzden yanınıza kimlik almak ve kalabalık saatlerde sıra beklemeyi göze almak gerekiyor. İçindeki müze de görülmeye değer, tüm ziyaret rahat rahat iki saati buluyor. Kıyafet konusunda aşırı resmî olmak gerekmiyor ama saygılı bir görünüm beklenir. Ziyaret saatleri mevsime göre değiştiği için gitmeden bakmanızı öneririz.
Ulus ve Kale çevresi
Ankara'nın eski yüzü burada. Ankara Kalesi'ne çıkıp şehri yukarıdan görmek yarım saatlik iş, içindeki dar sokaklarda dolaşmak biraz daha uzun sürüyor. Aşağıda Anadolu Medeniyetleri Müzesi var. Hitit ve Frig dönemi eserleriyle dünyanın önemli arkeoloji müzelerinden sayılıyor, bu yüzden elinizi çabuk tutmayın.
Yakınındaki Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi eski bir han binasında, makine ve ulaşım koleksiyonuyla çocuklu aileler kadar yetişkinleri de yakalıyor. Gün sonunda Hamamönü'ne inip restore edilmiş Ankara evlerinin arasında bir çay içmek, bu bölgeyi bitirmenin güzel yolu. Küçük bir not: Kale çevresinde sokaklar dik, rahat ayakkabı şart.
Ulus'ta ayrıca Devlet Tiyatroları'nın Küçük Tiyatro'su ve CSO Ada gibi sahneler de bulunuyor. Akşam planı istiyorsanız çevredeki programa bakın.
Kızılay, Çankaya ve Kavaklıdere
Kızılay şehrin merkezi ve en kalabalık yeri. Güvenpark, Sakarya Caddesi ve çevresindeki sokaklar gündüz çarşı gibi, akşam eğlence bölgesi gibi çalışıyor. Biraz yukarıda Kocatepe Camii görülmeye değer, mimarisi Ankara silüetinin parçası.
Kavaklıdere ve Tunalı Hilmi tarafı kafeleri, kitapçıları ve gece hayatıyla daha sakin ve daha "yaşanabilir". Kuğulu Park burada, kışın kuğuları, yazın piknik yapanlarıyla seviliyor. Atakule de Çankaya'da, tepede durup şehri izlemek için iyi bir nokta, içinde Artsy gibi yeme-içme mekanları da var. Sıhhiye'de CerModern'i çağdaş sanat için not alın.
Yeşil alanlar
Ankara'nın kuru bir şehir olduğunu sananlar Eymir Gölü'nü, Atatürk Orman Çiftliği'ni ve Gölbaşı'ndaki Mogan'ı görünce şaşırıyor. Eymir yürüyüş ve bisiklet için, AOÇ geniş yeşil alanı ve hayvanat bahçesiyle ailelerin gözdesi. Altınpark ve Botanik Park ise şehir içinden çıkmadan nefes almanın en kolay yolu. Gençlik Parkı hem tarihi hem pratik, kısa bir mola için uygun.
Günübirlik çıkışlar
Ankara'da üç dört gün kalıyorsanız bir gününüzü şehir dışına ayırmak mantıklı. Beypazarı taş evleri, çarşısı ve yerel lezzetleriyle ilk akla gelen yer, yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuk. Kızılcahamam doğa yürüyüşü ve kaplıca için, Soğuksu Milli Parkı yakınında. Arkeolojiye meraklıysanız Polatlı yönünde Gordion antik kenti de rotaya eklenebilir.
İki günlük örnek rota
Birinci gün
Sabah Anıtkabir, öğle yemeği Kızılay'da, öğleden sonra Kocatepe ve Kuğulu Park, akşam Kavaklıdere'de yemek ve bir konser ya da stand-up.
İkinci gün
Sabah Kale ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi, öğleden sonra Hamamönü, akşam isterseniz Ulus'ta tiyatro ya da CSO Ada'da bir konser.
Ulaşım
Metro ve Ankaray'ı kullanmak çoğu durumda en az vakit kaybettiren seçenek. AnkaraKart almak bütün toplu taşımada işinizi görüyor. Merkezde park yeri bulmak zor, özellikle hafta sonu akşamları, bu yüzden arabayı otelde bırakmak çoğu zaman daha iyi.
Akşamları ne yapacağınızı bilmiyorsanız sitemizdeki konser, stand-up ve tiyatro takvimine göz atabilir, bileti önceden alabilirsiniz. Ankara'da gündüz ne kadar gezseniz de şehri asıl anlatan yerler, akşam sahneleri oluyor.
- ankara gezilecek yerler
- ankara gezi rehberi
- ankara'da ne yapılır
- ankara iki günlük rota